In 1811 borduurde de dertien- of veertienjarige Janna Bartels deze merklap. Bovenaan zette ze haar eigen naam en die van directe verwanten. Daarna volgde het alfabet, wat typisch Gronings schijnt te zijn. En daar weer onder bracht ze allerlei figuren aan, zoals de twee mannetjes met druiventros centraal in beeld, die het bijbelse Land van Belofte symboliseren.

Hoewel er veel op de merklap staat, ontbreekt er ook iets, namelijk de familienaam van Janna en de haren. Die luidde Van der Werf, naar de scheepswerf die de familie al sinds 1714 bezat aan het Westerdiep in Veendam. Kennelijk vond Janna het patroniem Bartels ook wel voldoende. Het is een teken dat de in 1811 verplicht gestelde familienamen nog niet dadelijk ingeburgerd raakten.

Over de merklap, Janna Bartels, haar familie en hun scheepswerf gaat het vanavond (dinsdag 18 januari) in ‘Loket voor lief en leed’ op TV Noord. Deze rubriek maakt deel uit van het raamprogramma ‘Noord Vandaag Het Vervolg’ en zal omstreeks 18.30 uur beginnen. Elk uur wordt de uitzending herhaald.