De stadjer Antoon Roelof Koolman (35), letterzetter bij het Nieuwsblad van het Noorden en een talentvol organist, stierf op donderdag 7 november 1918. Twee uur eerder overleed zijn jongste zoon Mello, nog maar twee jaar oud. Koolmans vrouw moest zich als weduwe voortaan zien te redden met het houden van een pension in hun kleine huisje aan de Baanstraat.

In dezelfde tijd rond de wapenstilstand die een eind maakte aan de Eerste Wereldoorlog (11 november 1918), overleden ook de twee jonge kinderen van het huisartsen-echtpaar Woudstra uit Siddeburen. Om het verdriet achter te kunnen laten, zouden de Woudstra’s verhuizen naar Wijhe in Overijssel, waar ze nog een dochter kregen.

Dit zijn twee voorbeelden van de ellende die de Spaanse griep van 1918 veroorzaakte. Bij het eerste golfje, dat in de zomer onder meer het Engelse interneringskamp bij de Kempkensberg aandeed, was dat nog niet het geval. Maar de epidemie van dat najaar kreeg grote gevolgen. Getuige de sterftecijfers van de gemeenten Groningen en Slochteren deed de ziekte het aantal overlijdens daar met eenderde toenemen. Vaak werden mensen in de kracht van hun leven weggevaagd. En wat er tegen de ziekte te doen viel, wist men niet goed. Geen wonder dat kranten repten van ‘de windvlaag des doods’.

Over de Spaanse griep en zijn gevolgen gaat het in de volgende aflevering  van het Loket voor Lief en Leed, morgen (dinsdag 8 maart) op TV Noord. Loket voor Lief en Leed maakt deel uit van het raamprogramma ‘Noord Vandaag Het Vervolg’ en zal omstreeks 18.30 uur beginnen. Elk uur wordt de uitzending herhaald.