Aflevering 11 van het Loket voor Lief en Leed, morgen, dinsdag 15 maart op TV Noord, zal gaan over een met bloemetjes beschilderde porseleinen pijpekop, die aangetroffen is op een akker in Smilde. Maar daar kwam hij niet vandaan, getuige het opschrift: “H.H.S. Reinders, Bellingwolde, den 9 novembre 1841”.

Voluit heette die man Hendrik Hofsnijder Schmaal Reinders, en hij was een middelgrote boer, eerst in Bellingwolde en later in Termunten. In de uitzending zal Egge Knol ingaan op zijn leven en de aanleiding voor het maken van de pijp, maar ook op de Duitse huisindustrie, die dergelijke pijpen – vaak op bestelling – produceerde, voordat ze via kiepkerels en hannekemaaiers aan de man werden gebracht.

NB: De foto van de pijpekop is van Jacob Reinders, die ook het idee voor deze uitzending aandroeg, waarvoor onze hartelijke dank!

Loket voor Lief en Leed maakt deel uit van het raamprogramma ‘Noord Vandaag Het Vervolg’ op TV Noord en zal omstreeks 18.30 uur beginnen. Elk uur wordt de uitzending herhaald.