Deze zwarte trouwjapon, die uit een los lijfje en een rok bestaat, werd gedragen door Freerkje Wiersum, toen zij in 1908 in Uithuizen trouwde met Rembertus Dojes. De bruidegom was een weduwnaar met twee jonge kinderen, en het ging dus om zijn tweede huwelijk. Ook de bruid was niet piepjong meer, met haar 36 jaren. Toch heeft de kleur van de japon, die gemaakt is van tafzijde, kant en tule, daar niets mee te maken. Integendeel. trouwen in het wit was indertijd nog helemaal geen traditie. Alleen adellijke en vorstelijke bruiden trouwden in het wit. Gewone bruiden droegen wel feestelijke kleding bij hun huwelijk, maar deze kon allerlei kleuren aannemen. Vaak was het echter zwart. Donkere kleding was praktisch en kon ook later nog eens van pas komen.

Met onder meer een zilveren knottekistje, zeemleren trouwschoentjes, een schilderij van een boerenbruiloft, een huwelijksservies en een doodshemd uit een bruidsuitzet, staat de zwarte bruidsjapon op een website die de Fraeylemaborg zojuist heeft gelanceerd. In totaal staan daar 40 opmerkelijke kunstwerken en objecten op uit diverse musea en collecties. Allemaal hebben deze te maken met het huwelijk en het is aan de bezoeker van de website om hieruit een gemotiveerde keuze te maken. Welke drie voorwerpen spreken hem of haar het meest aan en waarom? Is dat bijvoorbeeld, omdat het object doet denken aan de eigen trouwdag of die van een familielid of vriendin?

De Fraeylemaborg zal een selectie uit de reacties gebruiken voor de tentoonstelling ‘Trouwen op Fraeylema’ die van 15 april tot en met 23 oktober 2011 in het Koetshuis van de borg te zien is. Uiteraard worden de namen van de inzenders hierbij vermeld. Aanleiding voor de tentoonstelling is dat het burgerlijke huwelijk dit jaar – net als de burgerlijke stand – twee eeuwen bestaat. Bovendien is, zoals bekend, de Fraeylemaborg sinds enkele decennia een populaire trouwlocatie.