Op vrijdag 10 december 1819 trouwt de uit Wildervank afkomstige, en reeds enige maanden zwangere binnenschippersdochter Aaltje Kleve in het gemeentehuis van Delfzijl met Pieter Drent, een boerenknecht uit Weiwerd. De huwelijksakte meldt dat de burgemeester van Delfzijl in hun geval de “officier” (= ambtenaar) van de burgerlijke stand was. Ook meldt de akte dat de vader van Aaltje niet meer leefde. Volgens het stuk zou haar moeder echter wel aanwezig zijn geweest, en ook toestemming voor het huwelijk hebben gegeven.

Naderhand, toen een broer van Aaltje trouwde, bleek de burgemeester dat er iets niet klopte. Die aanwezigheid en toestemming van Aaltjes moeder vormden een leugen. Een andere vrouw gaf zich bij Aaltjes bruiloft voor Aaltjes moeder uit! En omdat de burgemeester van Delfzijl zich bedonderd en in zijn eer aangetast voelde, liet hij de zwangere Aaltje en haar pseudo-moeder gevangen zetten. Beide vrouwen zouden nog worden berecht voor het Hof van Assisen in Groningen…

Hoe dit verhaal afloopt, kunt u in het onderstaande filmpje zien. Omdat TV Noord stopt met het uitzenden van het Loket voor Lief en Leed, zal het niet meer op TV te zien zijn. Desondanks wensen wij u veel kijkplezier!:

 

Met dank aan Cees Tromp