Hoewel een groot deel van zijn leven van voor de Burgerlijke Stand is, vertegenwoordigt Johannes Palmen een ‘probleem’ waar vele familie onderzoekers vroeg of laat mee te maken kunnen krijgen: een militair als voorvader.
Militairen of soldaten hadden een rondtrekkend bestaan. Zij maakten deel uit van een compagnie, vaak onder commando van een kapitein, waarbij een aantal compagnieën tesamen een regiment vormden. Vaak werden zowel de compagnieën als het regiment genoemd na de desbetreffende commanderende officier. Als een heel regiment werd ingehuurd stond het vaak te boek onder de naam van de streek waar het vandaan kwam. Vele Duitse vorsten verhuurden hele regimenten op deze wijze als inkomstenbron.
Soldaat zijn was een beroep. Men deed dan ook vrijwillig dienst voor een paar jaar. Hetgeen verlengd kon worden. Om teveel verbroedering met de locale bevolking te voorkomen verhuisde het gehele regiment per twee of drie jaar. Dit kon gebeuren door de gehele Republiek heen van Sluis of Maastricht tot aan Coevorden, Groningen, Delfzij en Nieuweschans toe. Aangezien dit mannen waren in de bloei van hun leven, kregemn ze ‘’onderweg’ vaak relaties en kinderen.
Hun huwelijken of hun dopen vonden plaats waar zij op dat moment waren. Dit maakt het zoeken ook zo moeilijk. Toch zijn er wel hulpmiddelen. Een daarvan is de Collectie Wolters, die Vincent Evers al noemt. In deze collectie worden de huwelijken van militairen verzameld tussen 1648-1811, zowel op naam van de bruidegom als op die van de bruid. De desbetreffende delen bevinden zich in de regionale archieven. Het geheel is echter in Den Haag te vinden.
Een tweede belangrijke bron zijn de militaire stamboeken, bepaald niet compleet en alleen te Den Haag aanwezig. Hierin staan de soldaten opgetekend per regiment.
Als derde bron kan fungeren het boek van H. Ringoir, getiteld Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795. Hierin zijn de regimenten te volgen met hun diverse standplaatsen op basis van hun commanderende officier.
Belangrijk is het dus vooral om te weten in welk onderdeel/regiment iemand diende. Aangezien dit het vertrekpunt is in de speurtocht.
Tobias Wagenaar